31 Aralık 2012 Pazartesi

2012'de Ocak ayının panoraması..



Sporda 2012 yılının ilk ayı Turk ve dunya sporu acısından hareketli gecti.

''İlklere'' ve ''sonlara'' sahne olan Ocak ayı, bir yandan sevindirdi, diğer yandan uzdu.
Milli jimnastikci Göksu Üctas, olimpiyat vizesi alarak Turk cimnastik tarihinde bir ilke imza attı.
Turk spor camiası, Fenerbahce'nin efsanevi futbolcusu Lefter Kucukandonyadis ve milli kayakcı Aslı Nemutlu'nun ölumuyle sarsıldı.
Barcelona'nın Arjantinli futbolcusu Lionel Messi, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından verilen ''Altın Top'' ödulunun, ust uste 3. kez sahibi oldu.
Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) Orlando Magic forması giyen Dwight Howard, bir macta 39 serbest atıs kullanarak, bu dalda yaklasık 50 yıldır kırılamayan bir rekora imza attı.
2012 yılının Ocak ayında Turkiye'de ve dunyada öne cıkan önemli olaylar söyle:
9 Ocak:
- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ''yılın en iyilerini'' secti. FIFA'nın İsvicre'nin Zurih kentindeki merkezinde duzenlenen ödul töreninde, yılın en iyi futbolcusuna verilen ''Altın Top'' ödulu, ust uste 3. kez Barcelona'nın Arjantinli futbolcusu Lionel Messi'nin oldu. Barcelona Teknik Direktöru Josep Guardiola ''yılın teknik direktöru'' secilirken, ''yılın en iyi kadın futbolcusu'' unvanı Japon Homare Sawa'ya gitti. Yılın golune verilen ''Puskas Ödulu'' ise Flamengo'ya attığı golle, Santos'da forma giyen Brezilyalı Neymar'ın oldu.

10 Ocak:

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Futbolda sike'' davası kapsamında Fenerbahce Spor Kulubu Baskanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23 sanığın tutukluluk durumlarını inceleyerek, bu hallerinin devamına karar verdi.
Mahkeme, tutukluluk inceleme kararında, Fenerbahce Spor Kulubu Baskanı Aziz Yıldırım, Sivasspor Kulubu Baskanı Mecnun Otyakmaz, Fenerbahceli yöneticiler İlhan Eksioğlu ve Şekip Mosturoğlu, Fenerbahce Kulubu Mali İsler Muduru Tamer Yelkovan, Fenerbahce Spor Kulubu Amatör Şubeler Koordinatöru Cemil Turan, sözlesmeleri feshedilen Eskisehirspor Teknik Direktöru Bulent Uygun'un da aralarında bulunduğu davanın tutuklu 23 sanığının bu durumlarının CMK'nın 108. maddesi uyarınca incelenmesi gerektiğini bildirdi.
12 Ocak:

- 38 yasındaki Bulgar cimnastikci Jordan Jovcev, 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarısmaya hak kazanarak tarihi bir basarıya imza attı. Londra'da yapılan secmelerde olimpiyat vizesi alan Jovcev, 6 kez olimpiyatlara katılan ilk erkek cimnastikci olacak.
- Erzurum'da antrenman yaparken dengesini kaybederek dusen Bursa Uludağ Kayak Kulubu'nun 18 yasındaki milli kayakcısı Aslı Nemutlu, kaldırıldığı hastanede yasamını yitirdi.
- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) Orlando Magic forması giyen Dwight Howard, takımının deplasmanda Golden State Warriors'u 117-109 yendiği macta, 39 serbest atıs kullanarak, bu dalda yaklasık 50 yıldır kırılamayan bir rekorun sahibi oldu. NBA'de bir macta en cok serbest atıs kullanma rekoru 34 kez ile 1962'de Philadelphia Warriors'da oynayan Wilt Chamberlain'e aitti.
- Milli jimnastikci Göksu Üctas, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde ederek, Turk cimnastik tarihinde bir ilke imza attı. İngiltere'nin baskenti Londra'da yapılan 2012 Londra Olimpiyatları Artistik Cimnastik eleme musabakalarında 23. olarak ilk 30 sporcu arasına giren Üctas, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde etti.

13 Ocak:

- Fenerbahce'nin efsanevi futbolcusu 1925 doğumlu Lefter Kucukandonyadis, İstanbul'da tedavi görduğu hastanede hayatını kaybetti. Kucukandonyadis, zaturre teshisiyle Amerikan Hastanesi'nde yoğun bakım unitesinde tedavi altına alınmıstı.

17 Ocak:

- Slovak buz hokeyci Peter Sivak, lig macında henuz 4. saniyede attığı golle Guiness rekorlar kitabına girdi. Slovakya Extra Ligi'nde Zilina takımında oynayan Sivak, Poprad karsısında oynadıkları macın 4. saniyesinde attığı golle buz hokeyi tarihinde atılan en erken golun sahibi unvanını ele gecirdi.
- Turkiye Spor Yazarları Derneği'nce (TSYD) duzenlenen ''49. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'' Antalya'da yapıldı. İki gun suren seminere, Genclik ve Spor Bakanı Suat Kılıc'ın yanı sıra spor yazarları, teknik direktörler, antrenörler, hakemler ve sporculardan olusan kalabalık bir grup katıldı.

19 Ocak:

- 14 yıllık tenis kariyerinde 13 kez grand slam turnuvası kazanan ABD'li kadın tenisci Serena Williams, Avustralya Acık'ta 2. turdaki rakibi Çek Barbora Zahlavova Strycova'yı yenerek kariyerindeki 500. galibiyeti aldı.
21 Ocak:

- Sırbistan'da yapılan Avrupa Hentbol Şampiyonası'nda, son olimpiyat ve dunya sampiyonu Fransa'yı 26-23 yenen Macaristan Milli Takımı'nın kalecisi Nandor Fazekas 24 gol pozisyonunda kurtarıs yaparak tarihe gecti. Gol pozisyonlarının yuzde 48'ini kurtaran Fazekas, bu alanda tum zamanların en basarılı ismi oldu.

- Eski milli voleybolcu Oktay Kökden, 66 yasında Bodrum'da vefat etti. Eczacıbası Kulubu'nde elde ettiği basarılarla efsane haline gelen Kökden, bir suredir kanser tedavisi göruyordu. Hastalığına yenilen Kökden, Bodrum Gölköy'de toprağa verildi.

23 Ocak:

- Serbest Gures Milli Takımı'da, bir sure önce vefat eden teknik direktör Fevzi Şeker'den bosalan göreve Yakup Topuz getirildi.
25 Ocak:

- Anadolu Ajansı'nın eski spor mudurlerinden ve Turkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi'nin 14 yıl sureyle baskanlığını yapan Oktay Akengin, 74 yasında Ankara'da hayata gözlerini yumdu.

26 Ocak:

- Turkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanustu Genel Kurul Toplantısı, Ankara'da yapıldı. 300 delegeden 240'ının hazır bulunduğu toplantıda, haklarında sike ve tesvik primi iddiası bulunan kuluplere uygulanması muhtemel yaptırımların değistirilmemesine karar verildi.
28 Ocak:

- Teniste sezonun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Acık'ta, tek kadınlarda Rus Maria Sharapova'yı 2-0 yenen Belaruslu Victoria Azarenka, sampiyon oldu. Rod Laver Arena'da 1 saat 22 dakika suren macta, 22 yasındaki Azarenka, rakibini 6-3 ve 6-0 setlerle mağlup etti ve böylece kariyerinin ilk Grand Slam sampiyonluğunu kazandı.
- Milli tekvandocu Bahri Tanrıkulu, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta elemelerinde birinci olarak olimpiyat oyunlarına katılma hakkı kazandı. Rusya'nın Kazan kentinde yapılan ve sıkletlerinde ilk 3'e giren sporcuların olimpiyat vizesi almaya hak kazanacağı elemelerde, artı 80 kiloda 1. olarak, bu hakkı elde etti.
29 Ocak:

- Teniste sezonun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Acık'ta, tek erkeklerde sampiyonluğu İspanyol Rafael Nadal'ı 3-2 yenen Sırp Novak Djokovic kazandı. Dunya sıralamasının bir ve iki numaralarını karsı karsıya getiren macta Djokovic, rakibini, 5 saat 53 dakika suren mucadelenin ardından 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 ve 7-5'lik setlerle yendi ve kariyerinin 5. Grand Slam sampiyonluğunu kazandı. Ayrıca sampiyonluk macı, Grand Slam tarihinin en uzun final karsılasması olarak tarihe gecti. Bir önceki rekor, 1988'deki Amerika Acık finalinde 4 saat 54 dakika ile Ivan Lendl-Mats Wilander karsılasmasında kırılmıstı.

- Fenerbahce, Spor Toto Super Lig'de Mersin İdman Yurdu'nu 2-1 yenerek, lig tarihindeki 1000. galibiyetini elde etti. Profesyonel lig tarihinde en cok galibiyeti bulunan takım olan sarı-lacivertliler, 2011-2012 futbol sezonuna 986 galibiyet sayısıyla baslamıstı. Fenerbahce, sezonun 23. haftasında sahasında Mersin ekibini 2-1 yenerek, bu sezon 23 macta aldığı 14 galibiyetle 1000'e ulastı.
- Tekvandoda, Rusya'nın Kazan kentinde yapılan 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıta elemelerinin son gununde 67 kiloda sampiyon olan Nur Tatar, olimpiyat vizesi aldı. Tatar, Servet Tazegul ve Bahri Tanrıkulu'nun ardından 2012 Londra Olimpiyatları'na katılmaya hak kazanan 3. milli tekvandocu oldu.
31 Ocak:
- Turkiye Futbol Federasyonu Baskanı Mehmet Ali Aydınlar ile 1. Baskan Vekili Göksel Gumusdağ ve 2. Baskan Vekili Lutfi Arıboğan görevlerinden istifa etti. 27 Şubat'ta yapılmasına karar verilen Secimli TFF Genel Kurulu'na kadar icra kurulu uyesi Husnu Gureli vekaleten baskanlığa getirildi.

maç özetlerini izle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder