30 Kasım 2012 Cuma

Liderler berabere..




Dunya Satranc Federasyonu (FIDE), Özbekistan Satranc Federasyonu ve Cumhurbaskanı İslam Kerimov'un kızı Gulnara Kerimova'nın baskanı olduğu Özbekistan Kultur ve Sanat Vakfı Forumu (Fund Forum) tarafından organize edilen ve 12 unlu satranc buyuk ustasının katıldığı Grand Prix Satranc Turnuvası'nın sekizinci haftasında, turnuva liderleri İtalyan Fabiano Luigi Caruana ve Rus satranccı Sergey Karjakin arasındaki karsılasma beraberlikle sona erdi. Böylece 7. haftanın ardından turnuva liderliğini elde eden Caruana ve Karjakin, bugune kadar elde ettikleri 5'er puan ile 8. haftada da liderliklerini surdurdu.
Taskent'teki Özbekistan Milli Bankası Sanat Galerisi'nde devam eden turnuvanın sekizinci gununde, Macar satranc ustası Peter Leko ABD'li Gata Kamsky'e karsı oynadığı macı kazanırken, turnuvanın diğer karsılasmaları ise beraberlikle sonuclandı.

FIDE Grand Prix Taskent Turnuvası'nın diğer karsılasmalarında Rus satranc ustası Peter Svidler ile Özbekistanlı Rustem Kasimcanov, Rusyalı Alexander Morozevich ile Çinli Wang Hao, İsrailli Boris Gelfand ile Kubalı Dominguez Perez Leinier, Azerbaycanlı Şehriyar Mamedyarov ile Ukraynalı Ruslan Ponomariev arasındaki karsılasmalar ise beraberlikle sona erdi.
FIDE Grand Prix Taskent Turnuvası'nın 8. turunun ardından İtalyan Fabiano Luigi Caruana ile Rus satranccı Sergey Karjakin topladıkları 5'er puan ile liderliği paylasmaya devam ederken, Rus Morozevich, Azeri Mamedyarov, evsahibi Kasimcanov ile son turda galibiyet elde eden Macar Peter Leko'da 4,5'er puan bulunuyor. Sekizinci gunun ardından Ukraynalı Ruslan Ponomariyev, Rus Peter Svidler, Çinli Wang Hao'da 4'er puan, Gelfand'de 3, Kamsky ve Domingues'te ise 2,5'er puan bulunuyor.

4 Aralık Salı gunu sona erecek turnuvaya, yarın bir gunluk ara verilecek.
İki yıl devam eden ve 6 seriden olusan Grand Prix turnuvalarının sadece dördune katılma hakkı bulunan satranc ustalarının, bu turnuvalarda elde ettikleri en iyi 3 turnuva performansının hesaplanması sonucunda, en fazla puan toplayan 2 satranc ustası, daha sonra dunya satranc sampiyonu ile karsılasmak icin yapılacak turnuvaya katılacak. 2014 yılında da FIDE dunya sampiyonluğu icin mac duzenlenecek.

İlk ayağı Eylul-Ekim 2012'de Londra'da baslayan Grand Prix Turnuvası'nın ikinci ayağı Grand Prix Taskent Turnuvası'nın ardından, Grand Prix'sin sonraki serileri, gelecek sene Lizbon, Madrid, Berlin ve Paris'te gerceklestirilecek. maç özetlerini izle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder